Home » Reviews » Hobby » Piano leren spelen: wat is de beste manier?

Piano leren spelen: wat is de beste manier?

Gepubliceerd op 9 februari 2020 om 08:02

Als je piano wilt leren spelen kan dat op verschillende manieren, maar wat is nu de beste manier? Dit is voor iedereen anders en daarom gaan we in dit artikel de verschillende methodes voor jou op een rijtje zetten.

We zullen ook de voors en tegens van de methodes beschrijven. Dit zodat je hierna zelf kan beslissen welke methode van 'piano leren spelen' het beste bij jou past.

Je staat op het punt om een grote investering te doen. Niet alleen in tijd en inspanning maar zeker ook in geld. Daarom raden wij je aan om het gehele artikel goed door te lezen. Zodat je kunt gaan voor de methode die het beste bij jou manier van leren, jouw leven en jouw budget past.

De volgende methodes zijn er om piano te leren spelen:

  • Zelf leren
  • Privé docent
  • Muziekschool
  • Online cursus

Als je piano wilt leren spelen zijn de volgende dingen belangrijk:

  • Motivatie - alles valt of staat hiermee. Als je graag piano wilt leren spelen, dan zal het je ook gaan lukken.
  • Talent - je hebt niet perse talent of aanleg nodig om piano te leren spelen. Je zult het alleen sneller en makkelijk leren als je enige aanleg hiervoor hebt.
  • Doorzettingsvermogen - ook al ben je gemotiveerd, soms gaat het niet helemaal zoals je zou willen. Juist dan is het belangrijk dat je doorzet. Alleen dan zul je de vaardigheid onder de knie krijgen.
  • Tijd - naast de lessen die je gaat volgen zul je ook veel moeten oefenen. Dit kost ook tijd en die zul je vrij moeten maken hiervoor.
  • Instrument - als je piano wilt leren spelen heb je uiteraard een instrument nodig. Laat je goed informeren hierover.

Zelf leren

Theoretisch gezien kun je jezelf piano leren spelen, echter in de praktijk lukt dit maar weinig mensen. Alles kan en alles mag. Je dient jezelf dan noten te leren lezen of je gaat spelen puur op je gehoor. Op internet heb je hier en daar wat losse filmpjes of zijn er tips te vinden.

Voors

Je speelt piano naar eigen inzicht en kunnen. Soort van vrijheid blijheid. En je zou zeggen dat zelf leren piano spelen de goedkoopste methode is. Toch? Dit klinkt logisch maar als je het goed wilt leren is dit het niet. Je hebt namelijk wel een instrument aangeschaft en je wilt wel serieus een stukje muziek kunnen spelen.

Tegens

Klik hiJe zult hiermee helaas niet echt een goede basis creëren. En afleren is altijd moeilijker dan iets aanleren. Een goede basis is belangrijk om later te kunnen improviseren. (nummers spelen die niet zijn opgeschreven in de bladmuziek). Dus eigenlijk is dit de duurste ‘methode’ omdat je niet krijgt wat je echt wilt en dat is piano kunnen spelen. er om een tekst te typen.

Methodes waarbij je geen noten leert lezen, kun je eigenlijk het beste vermijden als je echt piano wilt leren spelen.

Privé docent

Dit is de meest luxe en tevens de duurste methode en kan heel effectief zijn. Je krijgt hier namelijk één op één begeleiding en direct feedback. Wel afhankelijk van de ervaring, kwaliteit en motivatie van de docent. En zoals in elk beroep geldt, is de één er heel goed in en de ander matig of zelfs waardeloos.

Indien jouw budget het toelaat, is een goede privé docent een uitstekende keuze. Sommige komen zelfs bij jou thuis tegen extra betaling. Als de prijs voor jou geen probleem is, dan is dit de meest ideale situatie aangezien je op je eigen instrument kunt spelen. De gemiddelde prijs ligt rond de €25 per half uur, als je naar een privé docent toe gaat. Als je 1x per 2 weken les neemt dan kost je dat €500,- euro.

Voors

Effectief door de één op één begeleiding en omdat je direct feedback ontvangt. Daardoor zul je het waarschijnlijk sneller oppikken en sneller piano kunnen spelen. Daarnaast is het natuurlijk net als bij de overige methodes van belang dat je thuis veel oefent.

Tegens

Het is een luxe methode en dat maakt het duur vergeleken met de overige methodes. Tevens dien je van te voren goed onderzoek te doen naar een goede privé docent. Dit kan soms betekenen dat je er verder voor moet reizen, neem deze kosten ook mee in jouw budget.

Muziekschool

Als je piano wilt leren spelen op een muziekschool heb je doorgaans 2 mogelijkheden. Je hebt daar een keuze tussen of groepslessen of privélessen. Een privéles in een muziekschool zal goedkoper zijn dan wanneer je naar een privé docent toe gaat zoals hierboven beschreven.

In een groepsles krijgt je minder persoonlijke aandacht maar vind je wellicht gezelliger. Kijk goed naar wat het beste bij jou past. De gemiddelde prijs van lessen op een muziekschool ligt rond de €12,50,- euro per les. Voor 40 lessen betaal je hier ook €500,- voor. Net zoveel als voor 20 lessen bij een privé docent.

Voors

Gezelliger, voor als je graag onder de mensen bent tenminste. Je leert daar piano spelen met verwanten, zij hebben hetzelfde doel en dezelfde passie als jij. Via een muziekschool worden er regelmatig uitvoeringen gegeven, waarbij je voor publiek mag spelen. Als je dat leuk vindt is dit een grote plus.

Deze methode is goedkoper dan een privé docent als je voor de privélessen kiest. In een muziekschool hebben ze meestal de optie om één of meerdere proeflessen te kunnen volgen. Dit is altijd fijn om te kijken wie je docent(en) en hoe het er aan toe gaat. Je krijgt systematisch les en direct feedback.

Tegens

Het kan voor sommige wellicht op een opleidingsfabriek lijken. Misschien vind je het te druk en te rumoerig omdat daar van alles om je heen gebeurd. Als je proeflessen gaat volgen kijk dan ook goed naar de docenten. Het kan namelijk voorkomen dat diegene die er al heel lang werken wat afgestompt zijn. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn, maar neem het mee en oordeel zelf. Een eventueel nadeel kan zijn dat je liever op je eigen instrument speelt.

Online cursus

Als je voor deze methode gaat is het van belang dat je van te voren goed uitzoekt welke online cursus nu het beste is. Niet alleen qua prijs maar ook de kwaliteit ervan. Er worden er namelijk heel wat aangeboden via het internet. De prijzen liggen gemiddeld tussen de €200,- en €300,- euro. Deze prijs is vergeleken met de inhoud en de kwaliteit van de muziekschool en/of privéles. Deze methode is de helft goedkoper dan de muziekschool.

Bij het volgen van een online cursus kun je geheel je eigen tijd indelen en is er niemand die jou op je vingers kijkt. Je kunt zo vaak fouten maken als je wilt, totdat je het foutloos kunt. Je zit lekker in je eigen omgeving en speelt wanneer jij tijd en zin hebt op je eigen instrument.

Voors

Deze methode is beduidend goedkoper dan de overige methodes en je hoeft er niet voor te reizen, dat scheelt ook geld. Je bepaalt zelf hoe vaak en wanneer je oefent en je volgt de stappen uit de cursus in jouw tempo. Bij deze methode ervaar je geen druk als je een keer niet veel hebt kunnen oefenen.

Je leert via een online cursus net zo goed piano spelen als bij de overige methodes. Een groot voordeel van online piano leren spelen is dat je dezelfde les meerdere malen kunt bekijken en beoefenen. Heb je moeite met 1 of meerdere lessen is dit wel handig, ten op zichte van de overige methodes.

Tegens

Het vergt discipline en de kans bestaat dat je sneller geneigd bent om het oefenen uit te stellen. Sommige mensen hebben echt een stok achter de deur nodig. Hier komen we weer terug op motivatie en doorzettingsvermogen. Als je echt gemotiveerd bent ga je het gewoon doen en lukt het je ook. Tevens heb je bij alle methodes motivatie en doorzettingsvermogen nodig om goed piano te leren spelen.

Eindoordeel

Voor iedere methode gelden zowel voors en tegens. Het is dus belangrijk dat je kiest voor een methode die op de eerste plaats in jouw budget past. En daarnaast kijk je naar een methode die het beste bij jou manier van leren en in jouw leven past.

Mocht je na het lezen van dit artikel je keuze hebben laten vallen op de online methode om piano te leren spelen. Dan kunnen wij jou de volgende online cursus aanbevelen: Pianoles van René. Voor meer informatie hierover lees dan ons artikel Pianoles van René Review (René Knops).

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.