Home » Reviews » Gezondheid » Vet versus Glucose

Vet versus Glucose

Gepubliceerd op 5 augustus 2021 om 07:58

vet versus glucose

Vet versus glucose, welke van deze twee verdient de voorkeur en waarom? Wanneer je gaat beginnen met een koolhydraatarme of ketogene levensstijl start je lichaam een transformatieproces.

Je lichaam gaat overschakelen van koolhydraten (glucose) naar vet, waardoor vet je belangrijkste energiebron wordt. 

Als je normaal eet, dus niet koolhydraatarm, dan verbrandt je lichaam glucose als brandstof. Voorbeeld: je eet aardappels, groente en vlees. De koolhydraten uit de aardappels zullen door jou lichaam worden omgezet in glucose zodat het kan worden gebruikt als energiebron.

Tijdens een koolhydraatarm dieet zul je je lichaam ontzien van koolhydraten waardoor er niet voldoende glucose beschikbaar is. Je lichaam schakelt dan automatisch over op het verbranden van vetzuren als brandstof. Je lichaam past zich dus zodat je niet afhankelijk bent van één energiebron. Daarnaast is het zo dat vet en ketonen efficiënter verbranden dan glucose. In het kader van 'vet versus glucose' verdient vet de voorkeur.

Waarom vet de voorkeur verdient boven glucose

Waarom vet de voorkeur verdient, is omdat glucose (suiker) wel snel brandt maar een minder efficiënte energiebron is dan vet. Bij de verbranding van glucose komt er minder energie vrij en glucose stimuleert daarnaast ook de aanmaak van schadelijke vrije radicalen. Deze vrije radicalen veroorzaken o.a ontstekingen, snelle veroudering van het lichaam en moderne ziektes zoals bijvoorbeeld kanker.

Dat er vrije radicalen worden gestimuleerd is niet te voorkomen, aangezien het een natuurlijk bijproduct van het leven is. Maar wanneer dit overmatig gebeurd wordt het een probleem. Glucose produceert dan ook meer vrije radicalen omdat het geen zuurstof nodig heeft om te branden en vet en ketonen wel.

Bronnen met koolhydraten vol voedingsstoffen

Koolydraten (glucose) zonder voedingsstoffen heeft de naam 'smerige brandstof'. Dit heeft te maken met dat glucose oorspronkelijk niet bedoelt was als primaire brandstof voor ons lichaam. Wetenschappelijk is bewezen dat koolhydraten niet essentieel zijn voor ons om te overleven. Vroeger overbrugden ze lange periodes met weinig tot zelfs geen toegang tot koolhydraten.

Bovenstaande wil niet zeggen dat alle koolhydraten als 'smerige brandstof' dienen. Er bestaan ook bronnen met koolhydraten die wel vol met voedingsstoffen zitten. Denk hierbij aan seizoensgroenten, noten en zaden of een handje fruit (boordevol antioxidanten). Alleen vroeger was deze koolhydraatrijke voeding niet in de hoeveelheid aanwezig als dat het voor ons nu is. Nu is het gewoon in de winkels verkrijgbaar.

Koolhydraatrijk dieet en je bloedsuikerspiegel

Het is belangrijk dat je het volgende goed in je systeem opslaat. Als je overmatig koolhydraten nuttigt en dan met name de (kunstmatige) suikers en graan, is dit niet goed voor je bloedsuikerspiegel. Het zorgt voor slechts een tijdelijke boost van energie en een piek in je bloedsuiker. Door een overdosis aan glucose gaat je lichaam insuline aanmaken om vervolgens de toxische hoeveelheid glucose uit de bloedbaan te halen.

Daarna wordt het opgeslagen als glycogeen (in de lever en het spierweefsel) of in onze vetcellen als triglyceride (de opgeslagen vorm van vet). Om het te kunnen transporteren zal de insuline de glucose uit je bloedbaan halen voor opslag. Dit merk je op door een dip in je energie en de trek in snelle koolhydraten.

Je bent hierdoor als het ware een slaaf, die gebonden is aan de volgende snack of maaltijd voor weer een nieuwe energieboost. Hierdoor raak je dus volledig afhankelijk van de koolhydraten en is je bloedsuikerspiegel en energiepeil dus veelal zo constant als een ritje in een achtbaan.

Hoe doorbreek je de vicieuze suikercirkel?

Het is belangrijk dat je een constante energiestroom creëert voor jouw lichaam. Dit doe je door de vicieuze suikercirkel te doorbreken en uit de suikerachtbaan te stappen door middel van bijvoorbeeld een ketogeen- of koolhydraatarm dieet. Wil jij graag deze vicieuze suikercirkel doorbreken en tegelijkertijd een gezondere levensstijl en je van je overgewicht ontdoen? Dan kunnen wij je het volgende artikel aanraden om te lezen: De Keto Revolutie Review (Mitchel van Duuren).

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.