Home » Reviews » Gezondheid » Wat zijn de voordelen van Keto?

Wat zijn de voordelen van Keto?

Gepubliceerd op 12 augustus 2020 om 07:57

keto

Bijna de helft van alle Nederlanders kampen met overgewicht volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna 14% daarvan heeft ernstig overgewicht. In Nederland is er zelfs sprake van een zorgelijke trend.

 

Vandaag gaan we dan ook een artikel schrijven over de voordelen van Keto en dan met name de gezondheidsvoordelen ervan. Dit omdat Keto niet alleen een goede manier is om vet te verliezen, maar ook ziektes kan voorkomen en om goede mentale prestaties te kunnen leveren.

Ketose is waar het bij het ketogeen dieet voornamelijk om draait. Je lichaam raakt dan na een dag of 3 in ketose, dit is een metabolische staat waarbij je ketonengehalte in je bloed een bepaalde hoeveelheid heeft bereikt. Tijdens het ketogeen dieet beperk je de inname van koolhydraten waardoor vetten gebruikt worden voor energie in plaats van glucose. Dit biedt verschillende voordelen voor je lichaam en je gezondheid. Deze voordelen gelden ook als je lichaam maar voor een korte periode in ketose verkeert.

De voordelen van Keto

1# Gewichts- en vetverlies

Wanneer je volgens een keto voedingspatroon gaat eten, is het verlies van gewicht en vet één van de eerste voordelen die je zult opmerken. Door ketogeen te eten zal je lichaam vet boven glucose verkiezen als brandstof wat zorgt voor een verzadigd gevoel gedurende de dag. Dit heeft onder andere te maken met de hoeveel vet en eiwit die je tijdens je maaltijden eet. Je lichaam wordt door deze manier van eten een echte vetverbrandingsmachine.

gewichtsverlies meten

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat deze manier van eten efficiënter is voor gewichts- en vetverlies dan tijdens vetarme en koolhydraatrijke diëten.

2# Nauwelijks honger

Een bijkomend voordeel van een ketogeen voedingspatroon is dat je nauwelijks honger hebt. Dit komt enerzijds doordat je meer vetten eet, wat een verzadigd gevoel geeft en anderzijds door de optimalisatie van je hormonen. Daarnaast blijft je bloedsuikerspiegel stabiel wat ook een gunstig effect heeft op wat je eet en hoe vaak. Wat houdt dit nu precies in? De 2 hormonen die invloed hebben op onze eetlust zijn Ghreline en Leptine.

Ghreline geeft aan je hersenen een seintje dat je honger hebt, en Leptine remt deze af. (Door aan te geven hoe verzadigd je bent). Het seintje zal niet goed meer afgegeven kunnen worden als deze hormonen uit balans zijn waardoor je meer eet dan je nodig hebt. Als je eenmaal in ketose bent, wordt het hongerhormonen (Ghreline) onderdrukt. Het hormonen (Leptine) die de verzadiging regelt, daalt tijdens ketose langzaam. Dit in tegenstelling tot een vet-arm of koolhydraatrijk dieet. Daarnaast blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en je vetten en ketonen nemen toe. Wat bijdraagt aan dat je nauwelijks honger hebt en af gaat vallen.

3# Ontstekingsremmend

Naast het feit dat het natuurlijk geweldig is dat je afvalt zonder honger te hoeven lijden, heeft keto een nog veel impactvoller aspect. Ketonen beïnvloeden namelijk de celfuncties op een positieve manier. Onderzoek door wetenschappers toont aan dat ketonen een ontstekingsremmende functie hebben. Zelfs sterker dan sommige medicijnen die je alleen op doktersrecept krijgt.

Een ontstekingsremmende functie biedt o.a. voordelen bij auto-immuunziekten, darmkanker en ouderdomsgerelateerde ziekte. Hier zorgen de twee ketonlichamen, 3-hydroxybutaanzuur en 3-oxobutaanzuur voor die jouw lichaam produceert. Zij gaan de processen tegen die ervoor zorgen dat de ontstekingen in de cellen groeien.

4# Betere hersenfunctie

Ketonen zijn efficiënter en schoner als energiebron dan glucose. Ketonen brengen veel minder vrije radicalen voort bij verbranding dan glucose. Je hersenen zijn dus compleet afhankelijk van wat je eet.

Eet je koolhydraatrijk dan zullen je hersenen het met minder schone brandstof moeten doen.

Als kilo’s verliezen of je immuunsysteem versterken niet direct je interesse wekt, is wellicht het beschermen van je hersenen een belangrijke reden om keto een kans te geven.

brain

Steeds meer onderzoeken tonen namelijk aan dat keto helpt bij het voorkomen van verschrikkelijke ziekten. Denk hierbij aan Alzheimer, Parkinson, ADHD, dementie of autisme. Het keto dieet heeft zijn bekendheid gekregen omdat het al een eeuw lang gebruikt word als behandelmethode tegen epilepsie. Veel later werd het pas geassocieerd met gewichtsverlies.

5# Meer en constante energie

Door de overschakeling op vetten als energiebron, heeft je lichaam een constante toegang tot een grote energietank en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Een maaltijd met een flinke portie aan koolhydraten (glucose), zorgt voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

Na zo'n maaltijd ervaar je een inkak moment en je zult veel sneller weer gaan eten. Je snakt als het ware naar meer koolhydraten (glucose). Met keto ervaar je geen inkak momenten en krijg je meer en constante energie.

energie

6# Emotioneel stabiel

Het eten van veel koolhydraten heeft niet alleen effect op je stofwisseling, het maakt je als het ware een slaaf van een krachtige 'drugs' genaamd suiker. Door over te schakelen op vet en ketonen bevrijd je jezelf van deze verslaving. Dit zorgt ervoor dat je zult draaien op een gebalanceerde toevoer van energie zowel op mentaal als op fysiek vlak. Dit zorgt ervoor dat je emotionele stabiliteit evenwichtiger zal zijn.

7# Beter cholesterol

Een dieet wat hoog in zijn vetten zit, wordt door veel mensen geassocieerd met een te hoog cholesterol. Met als gevolg een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Dit is echter niet het geval omdat ook hier de studies uitwijzen dat keto eten zorgt voor een betere cholesterol.

Met keto beginnen

Hopelijk heeft één of meerdere van bovenstaande voordelen van keto je overtuigd om het keto voedingspatroon een eerlijke kans te geven. Keto werkt namelijk ontzettend goed, maar niet altijd. Dit laatste heeft te maken met dat mensen zich van te voren niet goed inlezen alvorens ze ergens aan beginnen.

Wil jij beginnen met keto en profiteren van de bovenstaande gezondheidsvoordelen? Dan raden wij je aan om je vooraf goed in te lezen. Voor een plan van a t/m z kunnen wij je het volgende artikel aanraden om te lezen: De Keto Revolutie Review (Mitchel van Duuren).

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.