Home » Reviews » Gezondheid » Suiker is verslavend. Feit of Fabel?

Suiker is verslavend. Feit of Fabel?

Gepubliceerd op 14 juli 2020 om 07:57

suiker

Suiker of terwijl koolhydraten zijn niet meer weg te denken uit onze dagelijkse voeding. Koolhydraten is een verzamelnaam voor alle soorten suiker. Er wordt echter wel verschil gemaakt tussen 'slechte koolhydraten' en 'goede koolhydraten'.

Goede koolhydraten doen namelijk niks dan goeds voor je lichaam omdat ze rijk zijn aan vezels, magnesium, eiwitten, vitamines en antioxidanten. Slechte koolhydraten doen daarentegen weinig goeds voor je lichaam omdat ze weinig vezels en voedingstoffen bevatten.

We weten allemaal wel dat er in koek, snoep, gebak en ijs en dergelijke producten suiker zit, maar wat we vaak niet weten is dat suiker ook voorkomt in brood, vleeswaren, vlees en o.a. in kant-en-klaar maaltijden. Daardoor krijgt men onbewust iedere dag veel suiker binnen. Maar om de vraag te beantwoorden of suiker verslavend is, gaan we eerst kijken wat suiker precies in je lichaam doet.

Is suiker verslavend?

Suiker is een energiebron voor je lichaam, en door suiker te eten wordt er door het beloningssysteem in de hersenen een stof vrijgemaakt genaamd 'dopamine'. Door deze afgifte wordt je overspoeld met een gevoel van genot en om die reden wordt suiker ook vergeleken met drugs. Maar niet alleen drugs zorgt voor afgifte van dopamine, dat doet sporten ook, of luisteren naar muziek. Drugs zouden na verloop van tijd het dopaminesysteem echt kunnen veranderen en suiker niet. Dus het antwoord op de vraag: Is suiker verslavend? is dus nee.

Desondanks geeft een groot deel van de Westerse bevolking aan het moeilijk, of zelfs onmogelijk te vinden om te stoppen met het eten van suikers. Daarnaast zie je ook dat mensen met overgewicht toch maar blijven dooreten van lekkere dingen, met de wetenschap dat het slecht is voor hun gezondheid. Suiker zelf is dan misschien geen drug volgens de onderzoeken, het stelselmatig eten van iets lekkers heeft op sommige mensen wel een verslavingsachtig karakter.

Is suiker ongezond?

Suiker is niet alleen ongezond het is zelfs schadelijk voor je gezondheid. Het maakt niet alleen het afvallen erg lastig wat zorgt voor overgewicht, maar het zorgt ook o.a voor overtollig buikvet, diabetes en allerlei chronische ziektes en overige kwaaltjes. Herken jij jezelf in onderstaande symptomen, dan wordt het tijd om er iets aan te doen en zul je je inname van 'slechte' suikers moeten gaan beperken.

  • Je hebt soms onweerstaanbare trek ondanks dat je geen honger hebt.
  • Je vind het moeilijk om een bepaald product te laten staan of er minder van te eten.
  • Nadat je teveel gegeten hebt voel je je moe of futloos.
  • Je eet iets om je op je gemak te voelen of beter te voelen.
  • Het lukt je niet om gezonder te eten, ook al weet je dat het beter is.

Inname van 'slechte' suikers beperken

Als je je herkent in de bovenstaande symptomen is het raadzaam om de inname van 'slechte' suikers af te bouwen of er zelfs helemaal mee te stoppen. Vooral als je overgewicht hebt en graag wilt afvallen is dit zeker aan te raden. Hoe je dit doet is uiteraard aan jou. Je kunt je suikerinname langzaam afbouwen of er cold-turkey mee stoppen. In het artikel: Wat is Snoepdrang? lees je de stappen die je kan nemen om dit langzaam af te bouwen.

Wil jij op een verantwoorde manier afvallen en definitief afrekenen met bovenstaande symptomen? Maar weet je niet hoe en kun je daarbij hulp gebruiken? Je leest er alles over in ons uitgebreide artikel: De Keto Revolutie Review (Mitchel van Duuren).

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.