Home » Reviews » Geluk en Relatie » Fabels over zelfvertrouwen

Fabels over zelfvertrouwen

Gepubliceerd op 5 juli 2020 om 08:01

vertrouw op jezelf

Zelfvertrouwen is iets wat we allemaal graag zouden willen hebben. Dit omdat je dan minder twijfelt, onzeker of angstig bent, lastige situaties beter aan kunt en minder bezig bent met wat anderen van jou denken. Maar wat nou als jij niet over voldoende zelfvertrouwen beschikt?

Dan hebben wij goed nieuws want je kunt het namelijk leren om je zelfvertrouwen te vergroten. Hoe je dat doet lees je in het volgende artikel: Zelfvertrouwen vergroten: hoe doe je dat? In dit artikel gaan we je de fabels over zelfvertrouwen vertellen aangezien er enkele misverstanden rondom zelfvertrouwen en het hebben ervan bestaan. En wel de volgende:

Fabels over zelfvertrouwen

Fabel 1: Je wordt geboren met zelfvertrouwen

Sommige lijken ermee geboren te zijn. Dit is niet helemaal waar, wel heeft het ene kind meer aanleg om zelfvertrouwen te ontwikkelen dan een ander kind. Kinderen geloven in zichzelf en zullen zonder aarzelen doorzetten, dat is een talent wat je van nature hebt. Het is geen karaktereigenschap zoals men denkt. Zelfvertrouwen valt of staat met het ontwikkelen ervan, door bewuste training en oefeningen. Vergelijk het met het leren van een taal, dat vergt ook aandacht en oefening maar ook de bereidheid jezelf te ontwikkelen is hier van belang.

Fabel 2: Mensen met zelfvertrouwen zijn nooit onzeker of bang

Zo kan het wellicht overkomen op mensen maar niemand is altijd zeker. Ook mensen met zelfvertrouwen zijn soms onzeker, bang of twijfelen ergens over. Ook zij kunnen onzeker zijn over een belangrijk sollicitatiegesprek of twijfelen aan hun speech die ze moeten geven voor een grote zaal. Dit heeft te maken met het feit dat ook mensen met zelfvertrouwen wel eens buiten hun comfortzone moeten stappen, waardoor er onzekerheid om de hoek komt kijken. De vraag is alleen of jij je er door laat verlammen, afhaakt of doorzet?

Fabel 3: Zelfvertrouwen is de sleutel tot succes

De fout die gemaakt wordt is om het woord succes te koppelen aan zelfvertrouwen en dat je dus alleen succesvol kunt zijn als je zelfvertrouwen hebt. Dat is niet het geval, het is wel zo dat je makkelijker successen behaalt als je zelfvertrouwen hebt. Maar het is niet per definitie zo dat alle mensen die succesvol zijn zelfvertrouwen hebben. Als je je doelen haalt voel je je zeker, maar mensen die zelfvertrouwen hebben voelen zich ook goed als ze hun doelen niet behalen. Het gaat erom dat je in jezelf gelooft en je je goed voelt over jezelf wat er ook gebeurd.

Fabel 4: Je trekt je niks aan van wat anderen denken

Het lijkt er misschien op dat dit de mindset is, die je nodig hebt om zelfvertrouwen op te bouwen maar dat is niet helemaal waar. Als je zelfvertrouwen hebt zul je je minder druk maken om wat andere mensen denken en zul je je er ook niet door laten leiden. Het is juist goed om rekening te houden met anderen of om het in gedachten te houden wat andere mensen vinden of denken van jou. Maar het is niet de bedoeling dat je je er zorgen over gaat maken of dat het je aan het twijfelen brengt.

Fabel 5: Mensen met zelfvertrouwen doen alles goed

Niemand doet alles goed, dat is onmogelijk. We zijn allemaal maar mensen en fouten maken is gewoon heel menselijk. Mensen met zelfvertrouwen halen juist hun zekerheid uit het vallen en opstaan en leren van hun fouten. Zij zien dit ook niet als falen want je faalt pas als je opgeeft. Mensen met zelfvertrouwen geven niet op, ze staan op, proberen het opnieuw en leren van de eventuele fouten. Mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen zullen het zien als falen en geven het op en uit onzekerheid zullen ze niet nog een poging wagen. En dat is precies wat het verschil maakt.

Fabel 6: Alleen grote prestaties zorgen ervoor dat je zelfvertrouwen groeit

Het gaat niet om de grootte van je prestatie maar om de prestatie zelf waardoor je zelfvertrouwen groeit. Dus ook met het behalen van kleine prestaties zal je zelfvertrouwen groeien. Het gaat er namelijk om dat je je grenzen verlegt. Als je iemand bent die vaak onzeker is, kun je zelfs beter klein beginnen en jezelf complimenteren voor iedere stap die je neemt. Alleen al omdat je het probeert verdien je een compliment. Complimenteer jezelf iedere dag en je zult zien dat je zelfvertrouwen groeit.

Fabel 7: Mensen met zelfvertrouwen zijn arrogant

Dit lijkt misschien soms zo, maar het tegenovergestelde is juist waar. Mensen met zelfvertrouwen hebben over het algemeen niet de behoefte om te bewijzen dat ze iets kunnen omdat ze in zichzelf geloven. Mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen hebben daarentegen vaak de behoefte om het grootste woord te voeren, dit omdat ze daarmee hun onzekerheid proberen te verbloemen.

Fabel 8: Onzekerheid is slecht, zekerheid is goed

Minder onzekerheid en meer zelfvertrouwen is iets wat we allemaal graag zouden willen. Toch is onzekerheid niet per definitie slecht. Een beetje onzeker zijn is juist prima. Het houdt je scherp, het zorgt ervoor dat je beter nadenkt voordat je iets doet, je zult extra gemotiveerd zijn om je best te doen en je ziet alles in perspectief. Een beetje onzekerheid zorgt er juist voor dat je jezelf niet overal zomaar instort.

Fabel 9: Mensen met zelfvertrouwen zijn extrovert

Dit hoeft niet per se zo te zijn, al wordt er vaak gedacht dat mensen met zelfvertrouwen meer op de voorgrond treden. Want waarom zou je immers bescheiden zijn al je veel zelfvertrouwen hebt? Maar ook rustige of introverte mensen kunnen veel zelfvertrouwen hebben. Iemand met zelfvertrouwen hoeft dus niet per se de behoefte te hebben om op de voorgrond te treden. Een gebrek aan zelfvertrouwen of zelfvertrouwen hebben dan ook weinig te maken met hoe je van nature bent.

Je zelfvertrouwen vergroten

Het hebben van zelfvertrouwen is eigenlijk onmisbaar en het zal je leven een stuk leuker en makkelijker maken. Zelfvertrouwen krijg je als je jezelf respecteert, luistert naar wat je echt wilt en je gelooft in wat je kunt en doet. Wil jij graag je zelfvertrouwen vergroten? Dan is misschien de e-cursus "Blijvend Zelfvertrouwen" iets voor jou.
Je leest er alles over in het volgende artikel: e-Cursus Blijvend Zelfvertrouwen Review (Frank de Moei).

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.