Home » Reviews » Geluk en Relatie » Zelfvertrouwen vergroten: hoe doe je dat?

Zelfvertrouwen vergroten: hoe doe je dat?

Gepubliceerd op 1 juli 2020 om 08:01

Vergroot je zelfvertrouwen

een vrouw met zelfvertrouwen

Door deze pagina te bezoeken heb je al de eerste stap gezet om je zelfvertrouwen te vergroten. Want het goede nieuws is namelijk, dat je je zelfvertrouwen kunt leren vergroten. Veel mensen denken je hebt het of je hebt het niet, leggen zich erbij neer en lopen de rest van hun leven rond met te weinig of helemaal geen zelfvertrouwen. Dat is zonde want zelfvertrouwen is namelijk een belangrijke fundering en is eigenlijk onmisbaar.

Als je namelijk weinig of helemaal geen zelfvertrouwen hebt kan dat ervoor zorgen dat je helemaal niet lekker in je vel zit. Naarmate je zelfvertrouwen groeit, zul je je minder onzeker of angstig gaan voelen en je lekkerder in je vel komen te zitten. Je zult lastige situaties beter aan kunnen, minder twijfelen en het steeds minder belangrijk vinden wat anderen van jou denken. Al met al zul je gelukkiger door het leven gaan. Reden te meer om je zelfvertrouwen te willen vergroten toch?

Maar hoe doe je dat dan precies je zelfvertrouwen vergroten? In dit artikel gaan we je een aantal effectieve oefeningen geven waarmee je je zelfvertrouwen kunt vergroten. De oefeningen zijn eenvoudig maar dien je wel elke dag te doen om je zelfvertrouwen te vergroten. Herhalen is namelijk de kracht van het leren. Als je dingen blijft herhalen en blijft oefenen wordt je er beter in en zo bouw je je zelfvertrouwen op.

Oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten

1# Geef jezelf complimenten

Als je eenmaal weet dat zelfkritiek en onzekerheid samen gaan, weet je ook dat je de andere kant op zal moeten gaan oefenen. Dit doe je door jezelf een compliment te geven. Geef jezelf iedere dag een compliment en begin met de grotere dingen waar je trots op bent. Oefen dit totdat je in staat ben om jezelf ook te complimenteren voor kleine dingen.

Dit is iets waar veel mensen moeite mee hebben, zo ook met complimenten ontvangen van anderen. Als we een compliment krijgen zijn we snel geneigd om deze af te wimpelen met een: ach zo bijzonder was het toch niet, iedereen kan dit toch, ik had het nog beter kunnen doen. Dit doen we omdat we bang zijn dat we naast onze schoenen gaan lopen of bang zijn onszelf tè goed te vinden. Maar als je gewoon in jezelf gelooft en met beide benen op de grond blijft staan bezit je juist een gezonde dosis aan zelfvertrouwen.

2# Wees overtuigd van je eigen kunnen

Hoe vaak roepen we niet: Oh maar dat kan ik niet hoor, dat gaat me nooit lukken. Ook hier geldt, herhalen is krachtig. Hoe vaker je dit roept hoe meer je erin gaat geloven dat je iets niet kunt en dan zal het je inderdaad ook nooit lukken. Als je maar vaak genoeg iets tegen jezelf zegt, komt het uiteindelijk ook uit. Ook hier moeten we dus de andere kant op oefenen. Je kunt namelijk alles wat je wilt. Geloof in jezelf en bevestig naar jezelf dat je iets wel kunt of dat het wel gaat lukken. Als je dit vaak genoeg herhaalt ga je erin geloven en zul je zien dat het je ook gaat lukken.

3# Vergroot en bevestig je eigenwaarde

Wees op de eerste plaats blij met wie je bent. Je kunt namelijk onmogelijk zelfvertrouwen krijgen als je jezelf niet de moeite waard vindt. Bevestig elke dag naar jezelf dat jij de moeite waard bent en dat je er mag zijn. Net zolang totdat je dit ook echt zo voelt. Op dat moment wordt het onderdeel van je identiteit en hoef je dit niet meer te oefenen.

Je vergroot je eigenwaarde als je stopt met jezelf naar beneden te halen en jezelf niet meer vergelijkt met anderen. Dat andere iets beter doen of slimmer zijn wil niet per definitie zeggen dat jij het minder doet of dommer bent. Jij bent jij en dat is helemaal goed zo. Oefen en gebruik vooral je eigen woorden en zeg tegen jezelf iets in de trant van: Ik ben goed zo, ik ben de moeite waard, ik mag er zijn, ik ben leuk, ik accepteer mezelf zoals ik ben etc. Het beste werken deze oefeningen als je dit tegen jezelf in de spiegel zegt, jezelf aankijkt en net zo lang oefent totdat je de dingen die je zegt ook echt goed voelen.

4# Wat zie je als je in de spiegel kijkt?

Je ziet in de spiegel wie je gelooft dat je bent. Dus probeer het beste over jezelf te denken en zegt dit hardop tegen jezelf in de spiegel. In het begin voelt dat misschien wat raar en onwennig, maar blijf dit oefenen totdat het goed voelt. Ook hier wordt het uiteindelijk onderdeel van je identiteit en hoef je dit niet meer te oefenen omdat je er echt in gelooft.

Het gaat er namelijk om dat jij in jezelf gelooft en niet zozeer om wie in jou gelooft. Zodra je je spiegelbeeld hebt weten te overtuigen hoef je niemand anders meer te overtuigen. Waar je in gelooft en wat je van jezelf denkt, straal je ook uit.

Wat zie je als je in de spiegel kijkt

Bovenstaande oefeningen zullen je zeker gaan helpen om je zelfvertrouwen te vergroten mits je ze elke dag oefent, totdat je er in gelooft. Maar misschien wil jij wel liever een cursus volgen om definitief af te rekenen met je gebrek aan zelfvertrouwen. Dan kunnen wij de cursus "Blijvend Zelfvertrouwen van Frank de Moei aanraden. Je leest alles over deze cursus in ons uitgebreide artikel: e-Cursus Blijvend Zelfvertrouwen Review (Frank de Moei).

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.