Home » Reviews » Geluk en Relatie » Welke baan vind ik echt leuk?

Welke baan vind ik echt leuk?

Gepubliceerd op 17 mei 2020 om 08:00

Welke baan vind ik echt leuk

Welke baan vind ik echt leuk, is een belangrijke vraag die je jezelf als eerste moet stellen. Ga bij deze vraag uit van je eigen persoonlijkheid en je vindt je ideale baan die bij jou past. Je droombaan vinden is niet moeilijk aangezien deze al bestaat. Je dient jezelf de juiste vragen te stellen en actie te ondernemen. In dit artikel ga je daarop antwoorden vinden en lees je hoe je dat doet.

Wat is nu de beste manier om uit te vinden welke baan bij jou past?

De meeste mensen gaan naar een vacaturesite op zoek naar vacatures. Daarbij kijkt men welke vacatures er beschikbaar zijn en of ze voldoen aan de eisen. Dit is niet de beste manier aangezien je niet van jezelf uitgaat maar vanuit een baan. Je droombaan ligt in het verlengde van jouw persoonlijkheid en is dus als het ware maatwerk.

Het beste uitgangspunt is om te kijken naar je voorkeuren en naar jouw persoonlijkheid. Wat maakt jou uniek, wat zijn je kwaliteiten en je drijfveren? Veel mensen doen een beroepskeuze test, wat overigens vrij oppervlakkig is. Daar wordt namelijk alleen de vraag gesteld wat je leuk vindt of lijkt, maar niet het waarom erachter.

Door uit te gaan van jouw voorkeuren in combinatie met jouw persoonlijkheid kun je op zoek gaan naar een baan. Je zult dan ook sneller een baan vinden die bij je past. Anders is de kans groot dat je van baan naar baan blijft gaan en je steeds tegen hetzelfde aanloopt.

Kan ik dit zelf of heb ik persoonlijke begeleiding nodig?

Wat we hierboven al even aanstipten, werkt een oppervlakkige beroepskeuze test voor de meeste niet. Omdat je met het beantwoorden van een aantal multiplechoicevragen niet gaat ontdekken wat jij nu echt wilt. Op de vragen die je beantwoord zal niet verder doorgevraagd worden. Al heb je uiteraard dan wel een richtlijn.

Een coach zou daarentegen een goede oplossing kunnen zijn mocht je er zelf niet helemaal uitkomen. Deze zal namelijk de juiste vragen stellen en doorvragen op jouw antwoorden. Denk hierbij aan; Waarom vind of lijkt jou dat leuk? Wat zou je nog leuker vinden? Wat zou je doen als je zou moeten kiezen tussen a of b? Wat zou je eerste stap zijn daar naartoe? Enz.... Deze vragen zetten je aan tot nadenken.

Alleen met de juiste vragen en het doorvragen kom je tot de kern. En dat is je unieke persoonlijkheid, je voorkeuren en je drijfveren. Het is belangrijk kennis te hebben van die drie aangezien je anders nooit komt waar je wilt zijn. Dit is dus alles bepalend.

De stappen om je droombaan te krijgen

Je vind je ideale baan niet door alleen te weten wat je wilt. Om die reden zullen we hieronder de stappen benoemen om je droombaan te vinden.

  1. Begin met te bepalen hoe belangrijk jij het vindt om werk te vinden dat bij jou past. Het begint namelijk met je motivatie, anders gebeurt er helemaal niks.
  2. Kijk naar wat je het liefst doet - je passie.
  3. Bepaal waar je goed in bent - je talenten.
  4. Bepaal de overige kenmerken van je droombaan, waar moet je ideale baan aan voldoen.
  5. Voeg bovenstaande samen tot een blauwdruk. Voorbeeld: In plaats van op zoek te gaan naar een huis, weet je nu: "Het moet een huis zijn met 4 slaapkamers, een grote leefkeuken en een grote tuin.
  6. Ga je voorbereiden. Hoe ga je het aanpakken? Wat moet ik nog leren of nog meer weten voordat ik de overstap kan maken?
  7. Maak de overstap en vind je ideale baan.

Vind je ideale baan

Mocht je er zelf niet helemaal uitkomen dan zou je dus een coach in de hand kunnen nemen. Hou er wel rekening mee dat een coach per sessie gemiddeld zo'n € 95,00 euro vraagt, en je minstens een aantal sessies hiervoor nodig hebt.
Een ander alternatief maar minstens net zo goed is de online training: Vind Je Ideale Baan van Frank de Moei. Frank zelf is reeds jarenlang een ervaren trainer en coach, en heeft hier speciaal een cursus voor gemaakt.

Wil jij hier serieus mee aan de slag, dan is deze cursus wellicht iets voor jou! Je leest er alles over in ons uitgebreide artikel: Vind Je Ideale Baan Review (Frank de Moei).

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.