Home » Reviews » Geluk en Relatie » De mythen over je droombaan

De mythen over je droombaan

Gepubliceerd op 20 mei 2020 om 08:00

de mythe over je droombaan

De gele deur staat als metafoor voor het vinden van je droombaan, de overige deuren voor de mythen. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat ze te oud zijn om nog te veranderen van werk. Of ze denken dat de ideale baan niet bestaat en blijven daarom maar doen wat ze doen. Andere denken dat ze morgen al met hun droombaan moeten beginnen. 

In dit artikel lees je de mythen (als juist aanvaarde, maar ongefundeerde voorstellingen) over je droombaan.

Mythe 1: Morgen moet ik beginnen met mijn droombaan.

Begin met het loslaten van de gedachten dat het morgen moet. Je hebt niet van de één op de andere dag je ideale baan, daar groei je naar toe. Het begint met je passie, een globaal idee en een voorstelling ervan. Gaandeweg zal het meer vorm gaan krijgen aangezien je eerst voor jezelf een aantal dingen helder moet hebben en tussentijds bijstelt waar nodig. Zie het dus niet als een deadline maar als een proces, waarin je elke keer een stap neemt en je uiteindelijk je doel bereikt.

Wel is het belangrijk dat je niet opgeeft en de tijd neemt om te ontdekken wat jouw ideale baan is. Ook al kost je dit 2 jaar, uiteindelijk zul je er de vruchten van plukken en elke dag met plezier je werk doen. Als je nagaat hoelang je nog moet werken en je de rest van je leven leuk en ander werk mag doen, is die 2 jaar natuurlijk maar een peulenschil.

Mythe 2: Ik moet alles weten voordat ik de overstap kan maken.

Zoals gezegd is het vinden van je droombaan een proces. Een proces waarin je begint met te kijken naar wat zijn mijn vaardigheden, mijn talenten en wat is mijn passie. Daarna ga je kijken naar welke kennis en vaardigheden je eventueel nog nodig hebt, om het werk te kunnen doen wat je echt graag wilt.

Wat je (nog) niet weet, valt altijd te leren dus wees gerust. Niemand is reeds succesvol of er 100% klaar voor, voordat hij of zij aan iets nieuws begint. Door in beweging te komen krijg je de kennis, de vaardigheden en de bijbehorende ervaring. Je inzet en je doorzettingsvermogen bepalen of jij succesvol wordt.

Mythe 3: Er is maar 1 ideale baan voor mij en die is onbereikbaar.

Een ideale baan is een baan die bij jou past. Je ideale baan ligt dus in het verlengde van jouw persoonlijkheid en om die reden is deze dan ook altijd bereikbaar. Het is namelijk het resultaat van je eigen inspanning. Als je een passie hebt waarbij jij je talenten kunt inzetten, zul je automatisch ook succesvol zijn en heb jij je ideale baan gevonden.

Er bestaat niet maar 1 ideale baan er zijn er vast meerdere. Het is dus belangrijk dat je je open stelt en gaat kijken naar alle mogelijkheden. Loondienst is een mogelijkheid maar voor jezelf beginnen ook. Fulltime werken is een mogelijkheid maar parttime werken ook enz enz. Je hebt vast meerdere interesses en ga na hoe je deze verschillende interesses en talenten zou kunnen combineren. Denk ook breder en niet in één soort werk.

Mythe 4: Ik had het tien jaar eerder moeten doen, nu ben ik te oud.

Ondanks het feit dat mensen graag iets anders en leukers willen doen, heeft met tegelijkertijd ook altijd redenen om het niet te doen. Wat je vaak hoort is: ik had het tien jaar eerder moeten doen, nu ben ik te oud. Of ik mis de ervaring, de talenten, en de vaardigheden daarvoor. Sommige zeggen zelfs daar ben ik te lui of te stom voor. Wat allemaal beperkende gedachten zijn die jou niet gaan helpen om je ideale baan te vinden.

Het enige wat echt telt is: Hoe graag wil jij ander, leuk werk en laat jij jezelf hierdoor tegenhouden? Als je echt iets wilt zul je er moeite voor moeten doen en gaan denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen.

Mythe 5: Ik moet nu een keuze maken voor de rest van mijn leven.

Om te beginnen moet je uiteraard helemaal niks, je doet het omdat je het graag wilt en niet omdat het moet. Daarnaast is elke keuze die je op dit moment maakt de beste keuze. Je kiest ervoor omdat jij denkt dat het op dit moment de beste keuze is. Als je over een paar jaar denkt: dit is het ook niet helemaal, dan ga je opnieuw bekijken wat op dat moment de beste keuze is voor jou. Maar op het moment dat jij een knoop doorhakt en een keuze maakt, ben jij daar tevreden mee en dat is wat telt.

Mythe 6: Werk is werk.

Veel mensen roepen: werk is werk en daar moet je niet over zeuren of plezier zoek je maar in je eigen tijd. Deze uitspraken komen voort uit de opvoeding van vroeger omdat het toen ook zo was. Tegenwoordig is dat gelukkig heel anders. Als je namelijk werk doet wat bij je past en wat je leuk vindt, zal het je leven een stuk waardevoller maken. Hoe fijn is het om fluitend en vol energie naar je werk te gaan en vrolijk thuis te komen? Of ga je liever elke dag met lood in je schoenen naar je werk omdat je vind dat het moet en je verder niet moet zeuren? Om die reden is het dan ook belangrijk dat jij je ideale baan vind.

Vind je ideale baan?

Je vind je ideale baan door in jezelf en in de zoektocht ernaar te investeren. Dit hoeft echt geen jaren te duren. Sterker nog je kunt in 12 weken tijd, alles op een rijtje hebben en de overstap al maken. Wil jij hier serieus mee aan de slag en wil jij zo snel mogelijk jouw droombaan vinden? Dan kunnen wij je de e-cursus "Vind je ideale Baan" van Frank de Moei van harte aanbevelen. Benieuwd?

Lees dan ons uitgebreide artikel hierover: Vind Je Ideale Baan Review (Frank de Moei).

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.