Home » Reviews » Geluk en Relatie » Waarom verander jij niet van baan?

Waarom verander jij niet van baan?

Gepubliceerd op 15 mei 2020 om 07:59

waarom verander jij niet van baan

Waarom verander je niet gewoon van baan als je ander, leuker werk wilt? Dat is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Want als men erover nadenkt om echt iets anders te willen gaan doen, komen er meestal ook allerlei praktische bezwaren naar boven. En misschien daarnaast zelfs ook meteen angst en onzekerheid.

Maar stel jij jezelf daarbij wel de juiste vragen en ga je echt uit van je eigen kracht? Want alleen dan pas zullen er dingen in beweging worden gezet. Laten we hier eens wat dieper op ingaan.

Wanneer ben je nu precies toe aan een andere baan?

Hier zijn uiteenlopende redenen voor te bedenken en deze redenen zijn dan ook voor iedereen anders. De één kan niet overweg met zijn baas, of vind zijn collega's irritant. De ander mist de uitdaging in zijn werk en wil verder groeien. Weer een ander komt doodmoe thuis na een dag werken. Wat jou reden(en) dan ook precies zijn. Als je structureel geen plezier meer hebt in je werk, ben je toe aan een andere baan.

Leer hiervan zodat je in je volgende baan niet weer in hetzelfde schuitje terecht komt. Nu je eenmaal weet wat je niet wilt, weet je meestal vanzelf ook wat je dan wel wilt. Dit is niet zo moeilijk aangezien dat namelijk het tegenovergestelde is. Als je dat eenmaal weet, is het tijd voor verandering en tijd om in actie te komen. Maar wat houd je dan tegen?

Wat houd je tegen om van baan te veranderen?

De praktische bezwaren zijn de meest voorkomende oorzaak dat mensen niet doen wat ze echt willen. Praktische bezwaren zijn alle redenen die jij maar kunt bedenken om het niet te doen. Het idee zelf om iets anders leuks te gaan doen geeft je energie omdat dat iets is wat je namelijk echt graag zou willen, maar dan ineens komen er allerlei praktische bezwaren in je op.

Zoals: dat had ik jaren geleden moeten doen, nu ben ik waarschijnlijk te oud. Ik kan beter blijven zitten waar ik nu zit, nu weet ik wat ik heb. Er zijn veel betere kandidaten dan mij dus waarom zouden ze mij kiezen? Hoe krijg ik dit voor elkaar? Enz enz. Deze gedachten worden belemmerende overtuigingen genoemd.

Belemmerende overtuigingen

Belemmerende overtuigingen zijn negatieve overtuigingen. Zij zorgen ervoor dat je jezelf als het ware saboteert en een verandering van baan niet aan zult gaan. Dit terwijl je het eigenlijk diep in je hart wel wilt. Dit werkt overigens met alles zo, niet alleen bij het veranderen van baan. Dit komt doordat je die belemmerende overtuigingen ook daadwerkelijk gelooft. Dit is één van de hoofdredenen waarom je er vaak niet in slaagt om je doelen te behalen, of te doen wat je echt wilt.

De meeste overtuigingen zijn vroeger al in onze kinderjaren onbewust gevormd. Onze ouders, familie, leraren, vrienden en kennissen maar ook (social)media, zijn van grote invloed op onze hedendaagse overtuigingen. Bepaalde uitspraken kunnen een diepe indruk bij je achter gelaten hebben. Uitspraken zoals; geld maakt niet gelukkig, of je bent niks en het zal ook nooit iets worden met jou. Hieruit zijn jouw denkpatronen ontstaan en je bent er uiteindelijk in gaan geloven.

Overtuigingen

Je begrijpt denk ik wel dat je nooit gemotiveerd van start kunt gaan zolang je deze overtuigingen hebt. Het is dus belangrijk om eerst deze belemmerende gedachten te herkennen zodat je ze daarna om kunt buigen naar nieuwe geconditioneerde denkpatronen. Maar hoe doe je dit nu precies? Als je belemmerende gedachten herkent ben je al op de helft. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste vragen stelt. Pak bijvoorbeeld je overtuiging 'geld maakt niet gelukkig' en stel jezelf de volgende vragen:

  • Is dat echt zo?
  • Waar baseer ik dat op?
  • Hoe weet ik dat zeker?
  • Wat is daarvoor het bewijs?
  • Waar leid ik dat aan af?

Naast de overtuigingen die we hebben speelt angst en onzekerheid ook vaak een grote rol. Bang om niet goed genoeg te zijn, onzeker over je talenten of niet weten wat je echt wilt. Je droomt misschien van een bepaalde baan maar denkt dat het bij dromen zal blijven. Tijd voor actie dus.

Hoe vind jij je ideale baan?

Herken jij jezelf in bovenstaande, maar weet je niet precies hoe of waar te beginnen. Wil jij graag de overstap maken en jouw ideale baan vinden? De beste en snelste manier om je droombaan te vinden, is door het volgen van de Online Training : "Vind je ideale baan van Frank de Moei". Hierin leer je o.a je passie en je talenten ontdekken, je angsten om te buigen en je gaat uiteindelijk ook daadwerkelijk de overstap maken naar jouw ideale baan. Je leest hier alles over in ons uitgebreide artikel: Vind Je Ideale Baan Review (Frank de Moei).

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.