Home » Reviews » Geluk en Relatie » Tips voor Meer Zelfvertrouwen

Tips voor Meer Zelfvertrouwen

Gepubliceerd op 16 maart 2020 om 07:59

Zelfvertrouwen is de mate waarin jij vertrouwen hebt in je eigen kunnen en tevens de basis voor jou levensgeluk. Wanneer je over voldoende zelfvertrouwen beschikt zul je je voelen alsof je de hele wereld aankunt. 

Sommige mensen lijken ermee geboren te zijn en blaken van het zelfvertrouwen, terwijl andere een gebrek aan zelfvertrouwen hebben waardoor ze juist onzeker overkomen.

Het goede nieuws voor mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen is dat je het kunt ontwikkelen. Je zult daardoor veerkrachtiger worden, zelfverzekerd overkomen en je leven weer in eigen hand nemen. Je zult positiever over jezelf zijn en positiever in het leven staan. Zelfvertrouwen opbouwen doe je niet in een dag maar in stapjes. Elke stap is er weer één, en bij elke stap die je neemt zal je zelfvertrouwen groeien.

Om je zelfvertrouwen te vergroten hebben wij hieronder een aantal tips voor jou op een rijtje gezet. Tips die ervoor zorgen dat ook jij meer zelfvertrouwen krijgt. Het maakt niet uit hoe lang je onzeker geweest bent, het is nu tijd om je onzekerheid los te laten en met deze tips aan de slag te gaan.

Tips voor meer zelfvertrouwen

Tip 1: Vergelijk jezelf niet met anderen

Ga jezelf niet vergelijken met anderen, focus je alleen op jezelf. Alleen jij kan de beste versie van jezelf maken. Door jezelf met anderen te vergelijken zul je je eerder onzeker gaan voelen omdat zij wellicht al 3 stappen verder zijn dan jij. Jouw prioriteit ligt bij jezelf en op jouw eigen groei en ontwikkeling. Ontdek de mogelijkheden om verder te groeien en vergelijk jezelf dus alleen met jezelf. Zodra je merkt dat je groeit worden je zorgen automatisch minder.

Tip 2: Wees niet te streng voor jezelf

Als je te streng bent voor jezelf en alles perfectionistisch wilt doen zal het je vooruitgang juist blokkeren.Te grote stappen zullen eerder angst oproepen, angst dat iets niet perfect zal gaan. Deze angst zal jou doen aarzelen waardoor je dingen eerder zult uitstellen. En zoals we inmiddels weten komt van uitstel meestal afstel.

Neem dus kleine stapjes en probeer niet te ver vooruit te kijken. Ook een klein stapje is een stapje vooruit wat al zorgt voor meer zelfvertrouwen. Probeer uitdagende doelen voor jezelf te stellen, maar wel realistisch zodat ze ook haalbaar zijn. Hoe meer doelen je haalt des te meer je zelfvertrouwen groeit.

Tip 3: Focus je op de dingen die goed gaan

Focus je op de dingen die goed gaan en niet op iets wat minder goed of fout is gegaan. Schrijf de dingen op die goed zijn gegaan en deel ze met vrienden en familie. Door de dingen op te schrijven en er vaker bij stil te staan, zie je de groei die je hebt doorgemaakt. Op deze manier raak je steeds meer overtuigd van je eigen kunnen en je zelfvertrouwen zal steeds meer toenemen.

Tip 4: Gebruik Positieve Affirmaties

Bedenk één of meerdere positieve uitspraken die echt bij jou passen en zeg ze hard op. Dit is echt heel krachtig en het werkt echt. Het beste is om jezelf aan te kijken in de spiegel als je deze affirmaties uitspreekt. Misschien in het begin nog wat onwennig, maar je zult zien dat het steeds makkelijker gaat.

Op een gegeven moment spreek je ze vol overgave uit en voel je dat het klopt. Op dat moment is het voor jou een nieuwe overtuiging geworden, die zal bijdragen aan meer zelfvertrouwen. De kracht zit hem in het herhalen. Het is zelfs zo dat deze nieuwe overtuiging in de plaats is gekomen voor een belemmerende overtuiging die je hiervoor (onbewust) had.

Tip 5: Ga voor een grotere missie

We worden zelf vaak veel gelukkiger als we een verschil kunnen maken voor iemand anders. Als je ziet dat je een verschil maakt in het leven van een ander zal dat jou veel zelfvertrouwen bezorgen. Je boort hiermee 'je grotere zelf' aan. Kies dus voor een grotere missie buiten jezelf en je zelfvertrouwen zal groeien.

Tip 6: Gewoon Doen

Waarom zou je wachten met dingen doen totdat je genoeg zelfvertrouwen hebt? Maak zelfvertrouwen niet voorwaardelijk maar maak het eens irrelevant. Zeg eens wat vaker: "Wat doet het er toe of ik zelfvertrouwen heb, ik doe het lekker toch". De trots die je voelt omdat je de moed hebt om het toch te doen, zal leiden tot een dieper zelfvertrouwen. Simpelweg doet het er niet toe of je denkt iets wel of niet te kunnen. Doe het gewoon en en daarna zie je wel weer. Succes!

Met bovenstaande tips ga jij aan de slag met het vergroten van je zelfvertrouwen. Lukt het jou niet om meer zelfvertrouwen op te bouwen om welke reden dan ook? Dan kunnen wij jou de cursus "Blijvend Zelfvertrouwen" aanraden. In het volgende artikel lees je daar alles over: e-Cursus Blijvend Zelfvertrouwen Review (Frank de Moei).

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.