Home » Reviews » Dieren » Tips: Kippen houden en verzorgen

Tips: Kippen houden en verzorgen

Gepubliceerd op 24 maart 2020 om 07:51

Zelf kippen houden en verzorgen wordt steeds populairder in Nederland. Kippen zijn tegenwoordig zelfs populaire huisdieren. Het is niet alleen het rapen van een kakelvers eitje wat de mensen aanspreekt, ze vinden het ook gezellig om de kippen rond te zien scharrelen. En bovendien zijn kippen ook goede afvalverwerkers.

Doordat kippen goed handtam te maken zijn groeien ze uit tot aanhankelijke huisdieren. Zo eet een kip bijvoorbeeld uit je hand en komt deze zelfs op je schoot zitten, kinderen zijn er dol op. 

Zit jij eraan te denken om zelf kippen te gaan houden dan is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt over het kippenras, de voeding, de verzorging, de huisvesting en de inrichting ervan. 

In dit artikel gaan we jou daar alles over vertellen. Lees daarom dit artikel goed door zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Kippenras

Kippen heb je in allerlei soorten en maten daarom raden wij je aan om van te voren goed uit te zoeken welk kippenras voor jou, jouw erf of jouw tuin geschikt is. Denk goed na over de bedoeling die je hebt met de dieren en hoeveel plaats je ze kan geven. Wil je puur en alleen kippen voor de kakelverse eieren of wil je de kip ook als afvalverwerker inzetten. En wellicht is het karakter van de kip ook belangrijk voor jou, vooral als je kinderen hebt.

Als je graag veel kakelverse eieren wilt en je hebt nog kinderen, ga dan bijvoorbeeld voor de Ukkelse of Antwerpse Baardkriel, deze zijn ook makkelijk handtam te maken. Wil je iets minder eieren en de kip ook als afvalverwerker inzetten, ga dan bijvoorbeeld voor de Mechelse koekoek, de Brakel en het Brabants hoen. Deze vragen dien je o.a aan jezelf te stellen om tot de juiste keuze van het ras te komen. Dus denk hier van te voren goed over na en laat je hierover grondig informeren.

Voeding en verzorging

Zoals alle huisdieren hebben kippen naast voeding ook verzorging en aandacht nodig. Naast het rapen van de eitjes, hebben ze ook regelmatig vers water nodig. Ook zal het hok regelmatig schoongemaakt moeten worden. Denk hierbij aan het strooisel en de houtkrullen uitmesten en vervangen. Houdt de conditie van de kippen goed in de gaten en controleer ze regelmatig op parasieten. In dit laatste geval kun je er maar beter op tijd bij zijn, want kippen zullen niet snel laten zien dat ze ziek zijn. Houd in de gaten of de kip zich anders gedraagt dan normaal. Kijk of ze actief zijn, of de veren niet zijn opgezet en of de kop niet bleek is. Dat zijn o.a tekenen dat de kip ziek is.

Tip: Zorg dat je kippenhok voldoende zand bevat, kippen nemen in het zand namelijk stofbaden om zichzelf schoon te houden van parasieten.

Voorkom verveling:

Als kippen zich gaan vervelen dan kunnen ze elkaar gaan pikken. Hang daarom het voer hoog op in een bussel, of doe het voer in een voerbal zodat ze meer moeite ervoor moeten doen. Zorg er ook voor dat ze voldoende ruimte hebben om lekker te kunnen scharrelen en zorg voor kippenvriendinnetjes. Kippen zijn namelijk sociale dieren en leven in het wild ook in een groepje, denk aan minimaal 3.

Wat te doen bij vakantie?

Wil je een paar dagen weg, dan is dat nog wel te doen met een automatische voederbak en een volle drinkbak met vers water. Maar wil je langer dan een paar dagen weg, dan zul je iemand moeten regelen die de verzorging op zich neemt.

Wat eten kippen?

We hebben het hierboven al even kort benoemd dat kippen goede afvalverwerkers zijn. Naast een noodzakelijke dagelijkse portie aan gemengde granen eten ze ook het volgende:

  • Bladafval van groente, fruit en schillen.
  • Oud brood
  • Restjes van bereid voedsel zoals: gekookte en gestoofde groenten, aardappelen, rijst, deegwaren, frietjes, soepresten en meloenen.
  • Tuinafval: Kort onkruid op de grond en pas gemaaid gras, maar ook lang onkruid wat je ophangt in bussels.

Tip: Twijfel je wat je wel of niet aan kippen mag geven? Het is vrij simpel; als ze iets niet lusten, dan zullen ze het laten liggen.

Huisvesting

Kippen moeten droog en tochtvrij zitten en daarom is een kippenhok dan ook een vereiste. Hierin zullen ze overnachten, maar ook kunnen schuilen indien nodig. Het hok dient voorzien te zijn van zitstokken en legnesten. Daarnaast is het belangrijk dat ze overdag voldoende ruimte hebben om rond te kunnen scharrelen. Het is hierbij handig dat de kippen voor jou goed te zien zijn en dat de ren makkelijk toegankelijk is.

Tip: Als je een nep-ei in het legnest legt, leren ze om daar te leggen. Zo voorkom je dat ze overal eieren gaan leggen.

De hoeveelheid ruimte die een kip nodig heeft is afhankelijk van de grootte van de kip en de meningen zijn daarover nogal verdeeld. Daarom hieronder een richtlijn:

Soort Nachthok Ren
Lichte kip 0,65 m2 1,25 m2
Krielkip 0,4 m2 1 m2
Middelzware kip 0,8 m2 1,25 m2
Zware kip 1 m2 1,5 m2
Nachthok kip

Een kippenhok kopen of zelf maken?

Voor beide opties gelden zowel voor- als nadelen. Een hok kant en klaar kopen is makkelijk en staat sneller maar is relatief duur. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar het zelf maken van een kippenhok. Het voordeel hiervan is dat je deze naar eigen wensen kunt inrichten, deze kwalitatief hoger is en goedkoper dan een hok kopen. Wil je zelf een kippenhok maken dan kunnen wij jou de Kippengids aanbevelen. Hier staan meerdere bouwtekeningen in, die jou stap voor stap begeleiden om het perfecte kippenhok te bouwen. In onze Kippengids Review (Fred Schouten) lees je er alles over.

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.