Home » Begrippenlijst » Wat zijn Chakra's?

Wat zijn Chakra's?

Ons lichaam kent in totaal 7 chakra's, die samen de energiecentra van ons lichaam zijn. Stuk voor stuk spelen zij een belangrijke rol waardoor zij invloed hebben op ons lichaam en geest, op ons welzijn in het algemeen. Chakra's hebben invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties en zorgen ervoor dat je lichaam en geest in balans zijn.

Als een chakra goed open is en er geen blokkades optreden, blijf je in balans. Als er blokkades optreden is een chakra niet actief genoeg en zal deze zich gaan sluiten. Hierdoor zullen andere chakra's gaan overcompenseren, waardoor de balans verstoort wordt. Zodra een chakra onder- of overactief wordt heeft dit invloed op je lichaam en op je emoties.

Welke chakra's zijn er:

  1. Het stuitchakra
  2. Het sexuele chakra
  3. Het zonnevlecht chakra
  4. Het hartchakra
  5. Het keelchakra
  6. Het 3e oog chakra
  7. Het kruinchakra

Hieronder gaan we de 7 chakra's verder toelichten. Welke kleur erbij hoort, welke kenmerken, waar ze voor staan en waar ze invloed op hebben.

Uitleg van de 7 chakra's

1: Het Stuitchakra

Het Stuitchakra is onze basis. Het zorgt er o.a. voor dat je met beide voeten op de grond blijft staan en daardoor aanwezig bent in het hier en nu.
Plaats: deze bevindt zich aan het uiteinde van je ruggengraat
Kleur: rood.
Emotie: angst
Staat voor: dat je je thuis voelt en aanwezig bent in het hier en nu. Als deze chakra goed open is zul je je geaard, veilig en stabiel voelen.
Te weinig actief: daardoor zul je gehaast, angstig, nerveus en te mager zijn en weinig of een gebrek aan discipline hebben.
Overactief: daardoor wordt je traag, hebzuchtig, heb je overgewicht en ben je materialistisch.
Element: aarde
Lichaamsdelen: dikke darm, benen, botten
Actie: ik ben, ik heb

2: Het Sexuele Chakra

De 2e chakra heeft te maken met emotie, seksualiteit, vitaliteit en intimiteit. Als deze chakra goed open is weet je wat je wilt, ben je creatief, passievol en zit je vol met levensvreugde.

Plaats: geslachtsorganen, onderrug, heupen en onderbuik.
Kleur: oranje
Emotie: schuldgevoel
Staat voor: zonder over emotioneel te worden zul je je emoties vrij kunnen uiten en je emoties niet langer onderdrukken. Als deze chakra goed open is ben je gepassioneerd, levendig, creatief, zelfverzekerd en sta je open voor intimiteit.
Te weinig actief: daardoor zal je stijfjes worden, gesloten, seksueel ongevoelig, niet kunnen genieten en niet hartelijk of toeschietelijk zijn.
Overactief: daardoor wordt je overgevoelig, reageer je over emotioneel, ben je seksueel gevoelig tot verslavend en dwangmatig.
Element: water
Lichaamsdelen: geslachtsdelen, nieren, blaas en baarmoeder.
Actie: ik voel

3: Het Zonnevlecht Chakra

In deze chakra staat ons ego centraal. Het draait hier om zelfvertrouwen, zelfwaardering en scheppingskracht. Verbondenheid, diepe innerlijke rust en wilskracht.

Plaats: plexus solaris
Kleur: geel
Emotie: schaamtegevoel
Staat voor: macht, controle, wilskracht en je gedrag in de groep. Is deze chakra open zul je zonder te worden overspoeld, gevoelens toestaan. Ook zul je spontaan reageren en het gevoel hebben dat je alles onder controle hebt. Je zult je tevens sterk voelen en doelgerichter door het leven gaan.
Te weinig actief: daardoor heb je geen tot weinig zelfvertrouwen en ben je passief, besluiteloos en verlegen.
Overactief: daardoor wordt je agressief, dominant en overactief.
Element: vuur
Lichaamsdelen: spijsvertering en spierstelsel.
Actie: ik wil, ik kan.

4: Het Hartchakra

Het hartchakra staat voor geborgenheid, affectie, liefde en menselijkheid waardoor je in staat zult zijn om harmonieuze relaties aan te gaan. Liefde voor jezelf en je omgeving staan hierbij centraal.

Plaats: hart
Kleur: groen
Emotie: je verdrietig voelen
Staat voor: Liefde, liefde voor jezelf, vriendelijk en meelevend, waardoor je in staat bent om harmonieuze relaties aan te gaan en te onderhouden.
Te weinig actief: daardoor heb je geen tot weinig empathie, ben je kritisch, verlegen, bitter en eenzaam.
Overactief: daardoor wordt je jaloers, bezittelijk en afhankelijk
Element: lucht
Lichaamsdelen: handen, armen longen en hart.
Actie: ik bemin, wordt bemind.

5: Het Keelchakra

Deze chakra zorgt er voor dat je jezelf kunt uiten en kunt zeggen wat er in je omgaat. Dit doe je doordat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen behoeftes. Deze chakra is tevens de bemiddelaar tussen ons voelen en denken doordat deze het hartcentrum met het voorhoofdchakra verbindt.

Plaats: keel
Kleur: blauw
Emotie: leugens
Staat voor: deze chakra sluit zich als je liegt. Hou hierbij je eigen behoeftes in acht en spreek ze niet alleen uit maar handel er ook naar. Dit kan zijn door je letterlijk uit te drukken, maar kan ook op artistiek gebied.
Te weinig actief: daardoor zul je bang worden om te spreken.
Overactief: daardoor ga je teveel praten, waardoor je ook niet meer kunt luisteren naar anderen.
Element: geluid
Lichaamsdelen: armen, handen, keel, oren en mond.
Actie: ik word gehoord, ik spreek.

6: Het 3e Oog chakra

In het 3e oog chakra zul je goed kunnen visualiseren, heb je een goede intuïtie en voorstellingsvermogen.

Plaats: voorhoofd (tussen de ogen)
Kleur: indigo
Emotie: Illusie
Staat voor: een goede intuïtie, inzicht en visualisatie en door je voorstellingsvermogen kun je fantaseren.
Te weinig actief: daardoor wordt je rechtlijnig, heb je geen inzicht, geen visie en een slecht geheugen.
Overactief: daardoor ga je teveel in een fantasie wereld leven. Het kan hoofdpijn, hallucinaties en nachtmerries veroorzaken.
Element: licht
Lichaamsdelen: ogen
Actie: ik zie

7: Het Kruinchakra

Met het kruinchakra zul je verbinding hebben met spiritualiteit waardoor je een gevoel van harmonie en diepe vrede ervaart. Je zult erop vertrouwen dat er een hogere macht is, die je geeft wat je nodig hebt en die van jou houdt.

Plaats: kruin
Kleur: paars
Emotie: Illusie
Staat voor: dat je onbevooroordeeld bent, één bent met de wereld, waardoor je beseft dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Dat je bewust bent van jezelf maar ook bewust van de wereld om je heen.
Te weinig actief: daardoor wordt je apathisch, heb je moeite met leren en je staat niet open voor spiritualiteit.
Overactief: daardoor raak je verward, (over)intellectueel en spiritueel verslaafd.
Element: informatie, kennis.
Lichaamsdelen: hersenschors en zenuwstelsel.
Actie: Ik weet.

Hoe blijven chakra's in balans?

Als het goed is ben je nu wijzer geworden met betrekking tot welke chakra's er zijn en waar ze invloed op hebben. Maar hoe ga jij er nu voor zorgen dat deze chakra's goed open blijven, zodat de balans tussen lichaam en geest niet verstoort wordt? We leven nu eenmaal in een stressvol land waarbij er maar weinig ruimte is voor ultieme ontspanning. Hierdoor kun je al uit balans raken.

Verlang jij ook naar ultieme ontspanning en wil jij dat de balans optimaal is tussen lichaam en geest? Maar weet je niet precies hoe? Dan kunnen wij jou de cursus Yoga Nidra: Reis door de chakra’s van harte aanbevelen. Hierover lees je alles in onze Yoga Nidra: Reis door de chakra’s Review (Happy with Yoga).

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder gerust een reactie achter.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.