Home » Begrippenlijst » Wat is Yoga?

Wat is Yoga?

Wat is Yoga? Dit is een vraag die regelmatig voorbij komt en waarop een kort en eenduidig antwoord lastig te geven is. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat het vooral een persoonlijke ervaring is. Dit maakt het voor iedereen anders is en men er een eigen invulling aan geeft.

Maar als je puur kijkt naar het woord 'Yoga', is het afgeleid van het woord Yuj uit het Sankriet (Oud-Indiaas). Yuj betekent 'verbinding'. Het gaat bij yoga dan o.a om de verbinding tussen lichaam en geest in evenwicht te brengen. Yoga brengt alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken, in evenwicht en verbinding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spanning en ontspanning, binnen en buiten, lichaam en geest etc.

Je kunt Yoga zien als een levensstijl, een filosofie of een oefen-methode waarmee je de verbinding en balans behoudt of herstelt wanneer deze verstoort is.

Voordelen van Yoga

Het is eigenlijk in het kort een filosofie voor een beter leven, die jou zowel fysiek als mentaal voordelen biedt. Doordat het vooral een persoonlijke ervaring is, zal men ook hier zijn eigen invulling aan geven. 
Toch zullen we hieronder de belangrijkste voordelen voor jou op een rijtje zetten:

  • Meer balans, kracht en flexibiliteit
  • Vermindering van pijnklachten, zoals rug- en nekklachten
  • Meer energie
  • Stress vermindering
  • Betere kwaliteit van slaap
  • Voldoening gevoel
Yoga houding

Door houdingen uit te oefenen word je je meer bewust van je lichaam en zal je lichaam en geest worden getraind. Tevens zorgen de houdingen ervoor dat je flexibeler en krachtiger wordt en bevorderen ze je balans. Het lichaam zal ook beter gaan functioneren doordat de energie beter door je lichaam stroomt. Je zul zelf ook meer energie krijgen wanneer de energie beter door je lichaam stroomt.

Stress, slapeloosheid en pijnklachten in de rug en nek kun je met yoga verminderen. Het heeft vaak te maken met het niet los kunnen laten van spanningen of met een verkeerde ademhaling. Als je een te snelle en te hoge ademhaling hebt kunnen bepaalde spieren overbelast raken. Door je ademhaling te controleren en bepaalde 'gedraaide houdingen' uit te voeren kun je deze problemen aanpakken. Je zult daardoor beter kunnen ontspannen, beter slapen en minder pijnklachten ervaren.

Met Yoga kom je meer in contact met jezelf waardoor je tijd krijgt om stil te staan bij de wereld om je heen. Het maakt je bewust, helpt te verbinden en geeft je een gevoel van voldoening. Door aan yoga te gaan doen, kun je dit zelf pas ervaren.

Beginnen met Yoga

Je hebt niet zoveel nodig als je hiermee wilt beginnen, een mat en comfortabele kleding is al voldoende. Voor mensen die het graag thuis willen leren, vooral nu met het oog op de huidige maatregelen rondom het coronavirus, is het fijn om te weten dat dit vanuit huis ook goed mogelijk is. Wel is het daarbij belangrijk dat je bij de basis begint en dat je de houdingen juist aanleert. Lees voor meer informatie ons uitgebreide artikel over de Yoga beginnerscursus: Yoga Stap voor Stap Review (Happy with Yoga).

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.