Home » Begrippenlijst » Wat is Leven in het Nu?

Wat is Leven in het Nu?

Leven in het Nu is eigenlijk niks meer of minder dan dat je volledig aanwezig bent bij wat er NU is. Je concentreert je op dit moment en je bent niet bezig met het verleden of de toekomst. Je zou haast denken dat iedereen in het NU leeft, maar onze gedachten zorgen ervoor dat dit niet zo is. We zijn constant bezig met nadenken, je praat met anderen of tegen jezelf. Je overdenkt de gebeurtenissen van de afgelopen week of denkt na over wat je allemaal nog wilt doen deze week. Maar wat gebeurt er als je je gedachten even stil zet, stopt met denken en gaat starten met ervaren?

Het zal je leven op veel fronten leuker maken doordat je namelijk in staat bent om dingen los te laten. Je zult meer ontspannen, genieten en haalt uiteindelijk meer voldoening uit je leven. Des te vaker je in het nu kunt leven, des te makkelijker het wordt om dingen los te laten. Pas dan kun je echt ontspannen, ervan genieten en je voldaan voelen. Maar hoe doe je dat eigenlijk precies Leven in het Nu?

Hoe doe je dat dan Leven in het Nu?

Wil je gaan leven in het nu, dan zul je de automatische piloot uit moeten kunnen zetten. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan omdat het er is ingeslopen en het een automatisme is geworden. In sommige situaties zul je zien dat het soms gewoon vanzelf gaat. Vooral als je bijvoorbeeld op vakantie bent en niks moet maar alles mag. Daar ben je je meer bewust van het hier en nu. Je geniet van de omgeving en het kabbelende zeewater. Je geniet van het weer en voelt de warmte van de zon op je huid branden etc. etc.

Is de vakantie voorbij en begint je dagelijkse leven weer, dan zul je dat gevoel weer snel kwijtraken. Het mooie aan leven in het nu is, dat je dit gevoel elke dag voor jezelf te creëert. Dus ook als je weer van alles moet, zoals werken, boodschappen en je huishouden e.d. Probeer je dan bewust te zijn van het nu en wat je nu aan het doen bent. Ben je met een vriendin aan het kletsen, zet dan je anderen gedachten stop en focus je op jouw vriendin. Denk niet na over die ene boodschap die je straks niet moet vergeten als je boodschappen gaat doen etc. Je kunt pas echt dingen ervaren als je je bewust bent van het nu.

Mag ik helemaal niet meer nadenken dan?

Er is uiteraard niks mis met nadenken en plannen maken voor de toekomst. Ook is er niks mee om je week en de gebeurtenissen even door te nemen. Die gedachten moeten alleen niet overheersen, ze leiden je af van waar je nu mee bezig bent. Ga daar dan ook echt even voor zitten en doe dit niet tijdens dat je met iets anders bezig bent. Dit zal waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag lukken en zal wat oefening vergen. Maar oefening baart kunst zeggen ze.

Mocht dit je nu niet lukken ondanks het oefenen en wil je wel graag leren om te leven in het nu? Dan kunnen wij je aanraden om ons uitgebreide artikel eens te lezen over de online cursus van Frank de Moei. Online Cursus Leven in het Nu Review (Frank de Moei).

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.