Home » Begrippenlijst » Wat is Hormoonbalans?

Wat is Hormoonbalans?

Het woord hormoon staat in het Grieks voor hormao, wat letterlijk betekent 'in beweging zetten. In ons lichaam zijn er wel meer dan 100 hormonen actief. Hormonen zijn lichaamseigen stoffen en hebben een regelfunctie in ons lichaam, ze regelen processen zoals o.a. voortplanting, groei, water- en zouthuishouding en de stofwisseling.

Hormonen hebben niet alleen invloed op de werking van organen of weefsels maar hebben ook een cruciale rol op ons gedrag en emoties. Om alles goed te laten functioneren en ons goed te blijven voelen is het dan ook van cruciaal belang dat onze hormoonhuishouding in balans is en blijft.

Hoe ontstaat hormonale disbalans?

Als je lichaam teveel of juist te weinig van een bepaald hormoon aanmaakt ontstaat er een disbalans. Verschillende factoren kunnen hier de oorzaak van zijn. Denk hierbij aan hormonen die uit balans kunnen raken door bijvoorbeeld de puberteit of de menopauze of penopauze (midlife crisis). Of aan hormonale ziekten of hormonale medicijnen zoals de anticonceptiepil, maar ook een slechte nachtrust, ongezonde voeding en stress dragen bij aan een hormonale disbalans. 

Hebben alleen vrouwen last hebben van hormonale disbalans?

Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van een hormonale disbalans, alleen bij vrouwen is het iets duidelijker te merken tijdens bijvoorbeeld de menstruatie, zwangerschap en de menopauze. Mannen kunnen daarentegen last krijgen van een penopauze, wat in de volksmond een midlife crisis genoemd wordt.

Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van een hormonale disbalans door één van de volgende oorzaken, zoals overgewicht, een ongezonde levensstijl, stress, ziekten of bepaalde medicijnen.

Vrouwen zitten hormonaal veel ingewikkelder in elkaar dan mannen, dit heeft mede te maken met dat vrouwen kinderen kunnen baren. Om nieuw leven in ons te kunnen laten groeien zou je het kunnen vergelijken met een schakelkast. Waarbij mannen een soort van schuifknop hebben en hierin het hormoon testosteron de belangrijkste rol speelt, heeft een vrouw een hele schakelkast nodig waarbij alles met elkaar verbonden is.

Wat zijn de signalen van hormonale disbalans?

Als je hormonen uit balans raken dan liggen er klachten op de loer. Maar hoe weet je nu of je hormonen uit balans zijn? Hieronder geven we een aantal signalen waardoor je weet dat je hormonen uit balans zijn. Er zijn er natuurlijk veel meer, maar dit zijn wel de belangrijkste:

  • Je hebt ineens onbedwingbare trek of eetbuien
  • Je hebt moeite met afvallen of verliest maar moeizaam gewicht
  • Voel je je opgejaagd?
  • Last van stemmingswisselingen
  • Je voelt je opgebrand
  • Heb je ineens een lager libido dan voorheen
  • Ben je emotioneler dan voorheen
  • Of voel je je depressief?

Hoe breng je jouw hormonen weer in balans?

Het is belangrijk dat je voor jezelf de oorzaak weet te achterhalen van je hormonale disbalans. Slaap je bijvoorbeeld slecht, heb je veel stress of eet je ongezond? Zodra je de oorzaak weet kun je er ook iets aan doen.
Je leefstijl is vaak de oorzaak van een hormonale disbalans. Je hebt zelf dus een grote invloed hierop.

Lees ons artikel met de belangrijkste tips om je hormonen in balans te brengen en te houden: Hormonen in balans | Tips

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.