Home » Begrippenlijst » Wat is de Overgang?

Wat is de Overgang?

We spreken van de overgang wanneer het vrouwelijke lichaam de vruchtbare periode achter zich laat. In deze periode zal je hormoonhuishouding gaan veranderen en gaat je lichaam op zoek naar een nieuwe hormoonbalans. Door schommelingen in je hormoonbalans kun je zowel fysieke als mentale klachten ervaren. De overgang kent 3 fases, de pre-menopauze, de menopauze en de post-menopauze. Iedere fase heeft zo zijn eigen kenmerken, maar toch zal niet iedere vrouw elke fase hetzelfde doorlopen. Dat is ook de reden dat de ene vrouw meer klachten ervaart dan de andere.

Pre-menopauze

De pre-menopauze is de eerste fase van de overgang die gemiddeld zo'n 4 jaar duurt. In deze fase zal je niveau van de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron gaan afnemen. In deze fase ga je ook te maken krijgen met een onregelmatige menstruatiecyclus. Je menstruatie kan langer, korter, heviger, maar ook lichter worden

Eventuele emotionele en psychologische klachten tijdens de pre-menopauze

In deze fase kun je eventueel te maken krijgen met de volgende emotionele en psychologische klachten:

 • Vergeetachtigheid
 • Depressie
 • Angst

Mocht je vergeetachtig worden en je hebt geen kinderwens, dan is het raadzaam om gedurende deze periode bijvoorbeeld een anticonceptiepil te gebruiken. Je kunt namelijk nog steeds zwanger worden.

Menopauze

De tweede fase van de overgang is de menopauze en deze begint eigenlijk pas als je al een jaar lang niet meer ongesteld bent geweest. In deze fase stoppen je eierstokken met het produceren van eicellen waardoor je menstruatie stopt. De klachten die je in deze fase kunt ervaren zullen wat breder zijn dan in de eerste fase. Maar ook dit verschilt weer per vrouw.

Eventuele emotionele en psychologische klachten tijdens de menopauze

In deze fase kun je eventueel te maken krijgen met de volgende emotionele en psychologische klachten:

 • Vermoeidheid
 • Vergeetachtigheid
 • Opvliegers
 • Slaaptekort
 • Verminderde libido
 • Angst
 • Depressie
 • Vaginale droogheid
 • Gewichtstoename

Post-menopauze

Na de overgang komen we in de fase post-menopauze terecht waarbij sommige klachten af zullen nemen en sommige klachten blijvend zullen zijn. Wat uiteraard ook weer per vrouw verschilt. In deze fase is er een verhoogd risico op hartaandoeningen en osteoporose in verband met de afname van oestrogeen.

Klachten tijdens de overgang tegengaan

Klachten tijdens de overgang zijn alles behalve prettig. Wist je dat jij daar zelf ook invloed op kunt hebben? Je ziet namelijk vaak dat vrouwen in de overgang, kampen met klachten en daarmee blijven rondlopen terwijl dat niet nodig is. Een aangepaste levensstijl is hierbij wel van toepassing.

Ria Kamelle heeft daar een methode voor bedacht, namelijk het e-boek "Slank door de Overgang". Wil jij graag meer weten over hoe jij jou overgangsklachten kunt verminderen? Dan kunnen wij in dit geval het boek van Ria aanraden. Wij hebben een uitgebreide review over het boek geschreven die je hier kunt lezen: Slank Door De Overgang Review (Ria Kamelle).

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.