Home » Begrippenlijst » Wat is Cryptocurrency?
Bitcoin cryptogeld

Cryptocurrency je hebt er misschien al wel eens van gehoord, maar wat is cryptocurrency nu eigenlijk precies en hoe werkt het? Dat gaan we in deze blog aan jou uitleggen.

Wat is Cryptocurrency?

Cryptocurrency staat in het kort gezegd voor digitaal versleuteld geld. Zoals we traditioneel de euro en de dollar kennen, kun je cryptocurrency zien als internetgeld. Dit geld wordt beveiligd met behulp van cryptografie. De beveiliging kun je vergelijken met het traditionele serienummer op een bankbiljet, door het biljet weg te halen en alleen de code digitaal op te slaan.

Een internetmunt waarmee je iemand anoniem kunt betalen, zonder tussenkomst van een derde partij. Het maakt hierbij niet uit in welk land die persoon zich bevindt. Een bekende internetmunt is o.a de Bitcoin, daar zul je wellicht wel eens van gehoord hebben. Naast de Bitcoin zijn er nog zo'n kleine 1600 andere alternatieve munten, die ze coins of altcoins noemen.

Het innovatieve hieraan is dat het een decentrale munt is. Het wordt niet beheert of uitgegeven door een centrale instantie, zoals bijvoorbeeld een bank. Als je via de traditionele manier geld naar iemand over maakt, dan zal jouw geld altijd eerst de bank passeren. Dit is bij cryptocurrency dus niet het geval, waardoor transacties sneller en goedkoper plaats kunnen vinden.

Cryptocurrency is gebaseerd op blockchain technologie. Wat dat precies inhoudt leggen we hieronder uit.

Blockchain

Blockchain is een technologie die er voor zorgt dat de data en de transacties niet alleen veilig maar ook efficiënt opgeslagen worden. Je kunt blockchain eigenlijk zien als een nieuwe soort database. Het kan hierbij dus gaan om een betaling die verricht wordt met een digitale munt of om belangrijke data die onderling uitgewisseld wordt. Denk hierbij aan eigendomsbewijzen of contracten. In beide gevallen dienen deze door beide partijen digitaal ondertekent te worden, dit gebeurt zonder tussenkomst van een derde partij.

Alle veranderingen worden direct in blokjes opgeslagen waarbij een nieuw blokje informatie bevat over het vorige blokje enz enz. Bij een transactie bevat deze de verzender, ontvanger, bedrag en het tijdstip. Onderaan wordt er dus nieuwe data toegevoegd maar het verleden blijft bestaan en is voor iedereen zichtbaar. Zo ontstaat er een onveranderbare en onkraakbare ketting aan informatie. In blockchain wordt er gebruik gemaakt van een ‘hashcode’ die gekoppeld wordt aan iedere transactie, of aankoop om zo illegale doorverkoop tegen te gaan.

Hoe werkt Cryptocurrency in de praktijk?

Nu je weet wat cryptocurrency is en welke technologie erachter zit gaan we uitleggen hoe dit nu in de praktijk werkt. Stel je koopt een boek, dan zal er via d.m.v. de hashcode de verzender, ontvanger, bedrag en het tijdstip aan worden toegevoegd. Nadat je het boek uit hebt, wil je deze graag doorverkopen. Bij de aankoop van het boek is er door de uitgever bepaalt dat je het boek maximaal 10 keer mag verkopen, wat ook geregistreerd staat in die transactie. Voor de verkoop ontvangt jij een x aantal credits, waarmee je bijvoorbeeld weer een nieuw boek zou kunnen kopen.

Wil je hiermee geld gaan verdienen, dan is voor de meeste mensen investeren in cryptocurrencies een logische stap. Wat er in het kort gezegd op neer komt dat je crypyocurrency koopt en weer verkoopt zodra de waarde ervan gestegen is. Maar je kunt zelfs geld verdienen ondanks dat de koers van een munt daalt. Je moet alleen weten hoe. Maar dit geldt voor alles wat nieuw is.

Wil jij starten met handelen in cryptocurrency?

Wil jij graag geld verdienen met het traden van cryptocurrency maar is het voor jou allemaal nog nieuw en weet je niet goed waar te beginnen? Dan kunnen wij jou de Cryptocurrency Beginnerscursus van Patrick Suiker en Derek Westra aanraden. In deze beginners cursus laten deze heren je kennis maken met de wereld van crypto, en leren ze jou stap voor stap hoe jij hier geld mee kan gaan verdienen. Je leest hier alles over in onze Cryptocurrency Beginnerscursus Review.

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.