Home » Begrippenlijst » Wat is Affiliate Marketing?

Wat is Affiliate Marketing?

Affiliate Marketing is in het kort gezegd een vorm van marketing waarbij iemand anders jouw dienst of product promoot tegen een vergoeding (comissie). De affiliate staat hier voor de persoon die reclame maakt voor jouw dienst of product. Deze persoon heeft enkel en alleen recht op een commissie als zijn reclame ook daadwerkelijk leidt tot een verkoop. Betalen hoeft de eigenaar alleen bij verkoop van zijn product of dienst. Affiliate marketing is enorm populair geworden omdat het ondernemers meerdere voordelen biedt.

Bij Affiliate Marketing zijn de volgende partijen betrokken:

  • De adverteerder/verkoper. Diegene die zijn/haar producten en/of diensten aanbiedt via het internet. Adverteerders zorgen voor het beschikbaar stellen van productinformatie en promotiemateriaal aan affiliates.
  • Affiliate-netwerken. Dit zijn netwerken die fungeren als tussenpersoon tussen de adverteerders en de affiliates. De adverteerders kunnen hier hun producten en diensten aanbieden zodat deze zichtbaar zijn voor affiliates. Tevens kunnen zij als tussenpersoon ook zorgdragen voor betalingen en debiteurbeheer e.d.
  • Affiliates met behulp van de productinformatie en het promotiemateriaal zullen zij reclame maken en bezoekers doorsturen naar de website van de adverteerder/verkoper.

Affiliate Marketing vergoedingsstructuur

De adverteerder/verkoper bepaalt de manier van promoten van zijn of haar dienst/product, en welke vergoeding er uitbetaald wordt.
Hieronder laten we zien welke vergoedingsstructuren er zijn en hoe ze in elkaar zitten.

PPC - Pay per Click

Bij een pay per click wordt een affiliate betaald per klik, als er bijv. door een geïnteresseerde op het desbetreffende promotiemateriaal geklikt wordt. Dit kan zijn d.m.v. een banner, logo of een tekstlink die opgenomen is op bijv. een website van een affiliate. Denk hierbij aan een aantal cent per klik. Dit staat dus compleet los van het feit of er ook daadwerkelijk een verkoop plaats vind.

PPL - Pay Per Lead 

Hierbij gaat het om een vergoeding per lead. Het gaat hier om een potentiële klant die geïnteresseerd is geraakt via een affiliate in een product of dienst van de adverteerder/verkoper. Het is dan aan de adverteerder/verkoper zelf om deze potentiële klant over te halen tot een betalende klant. Het aanleveren van een potentiële klant is hierbij dus voldoende voor uitbetaling.

PPS - Pay Per Sale

Bij een pay per sale wordt de affiliate betaald op het moment dat zijn/haar promotie leidt tot een verkoop. Dit komt door stand doordat een klant via de website van de affiliate via die link ook daadwerkelijk het product van de adverteerder koopt. Hierbij volgt vaak een uitbetaling in de vorm van een percentage van het verkoopbedrag.

PPV - Pay Per View 

Betalen Per Weergave in het Nederlands. De kijker betaalt per keer dat hij of zij kijkt. De kijker zal hier eerst betalen voordat er een film of een sportwedstrijd afgespeeld zal worden. Wil je de film nog een keer bekijken, zal er opnieuw om een betaling gevraagd worden.

PPA - Pay per action

De adverteerder betaald alleen wanneer de vooraf afgesproken actie is ondernomen. Denk hierbij aan het inschrijven voor een nieuwsbrief, het invullen van een formulier, of het plaatsen van een bestelling.

Starten met Affiliate marketing?

Starten met affiliate marketing kun je op verschillende manieren doen en is vrij eenvoudig. Zowel voor de adverteerder/verkoper als voor affiliates. Het eenvoudigste is om je aan te melden bij een affiliate netwerk. Voorbeelden hiervan zijn Daisycon of Paypro.

Starten als adverteerder/verkoper met Affiliate Marketing?

Registreer je op één van de affiliate netwerksites als verkoper . Je leest daar alles over de tarieven en de voorwaarden die voor jou als verkoper gelden.

Starten als affiliate met Affiliate Marketing?

Ook als affiliate kun je jezelf registreren op één van de affiliate netwerksites en lees je op de desbetreffende site alle informatie daarover. Maar hoe je nu een succesvol affiliate wordt of hoe je hiermee het beste kunt starten, vind je daar niet terug.

Daarom raden wij je aan om ons artikel Wat is de Affiliate Marketing Revolutie eens te lezen voor meer informatie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.